• Olivia Forsberg

Coronaberedskap: 10 toalettrullar och 5 paket pasta?

Updated: Mar 22, 2020

Hur ska man tänka och bete sig egentligen? Vad är rätt och fel? Vilket ansvar har jag för att minska riskerna?


1. Tillgång till korrekt information

Det är lätt att idag irra runt på olika forum, utländska myndigheter och tidningars webbsidor då vi lever i ett klicksamhälle och en artikel leder vidare till mer uppseendeväckande rubriker.

Men vem ska man då lyssna till? Vet den amerikanska Smittkyddsinstitutet (CDC) bättre än Folkhälsomyndigheten? Är det bättre med åtgärder som låter bättre eller som faktiskt är bäst lämpat för oss i vårat land just nu? Sanningen är att ingen kan egentligen svara med 100% säkerhet på alla dina tankar och funderingar förrän detta har passerat, men för din del så ska du lyssna till vad de som känner till Ditt land bäst. För de har förberett sig för detta i flera år, de har övat scenarion, samordning och kommunikation. Sedan upptäcks det alltid stora möjligheter för förbättringar i ett skarpt läge, men de vet mycket mer än du och har en överblick och insikt i kapaciteter samt resurser på sjukhusen som varken du eller jag har.

Ditt ansvar är att inte dela vidare information med källor du inte kan granska samt inte bidra till att sprida rykten vidare som kan skada mer än hjälpa.

Från följande sidor kan du inhämta information och lita på att det är faktagranskat:

www.msb.se

www.krisinformation.se

www.folkhalsomyndigheten.se

www.socialstyrelsen.se

www.who.org


2. Att bunkra eller inte?

Hur mycket mat och andra varor behöver jag egentligen?

Matvaror finns det massor av och produktionen samt leveranser fungerar fortsatt och kommer få mycket stöd då det är en samhällskritisk funktion. De tomma hyllorna idag fylls på imorgon och dagen efter det.

Enligt MSB ska du ha varor hemma så du klarar dig i minst några dagar och om du nagelfar ditt eget skafferi och frys så tror jag att många skulle komma ganska långt på det.

Vi har en vana att tänka på vad vi vill äta och inte utifrån vad vi har att äta. Vet du ens vad som ligger din frys eller längst in i skafferiet?
  • Köp basvaror som vilken veckohandling som helst, köp inte massa ravioli om du inte ens gillar det. Kanske nått extra paket pasta, lite mer potatis etc. men du behöver verkligen inte köpa på dig massor.

  • Hjälp äldre och sjuka med att handla varor. Det är bra att träffa dem de är bekant med eller bor med i samma trapp etc. Be om en lista och handla varorna och ta betalt efteråt för att hjälpa till att skydda dem från bedragare.

  • Välj svenskt i största mån då vi behöver stödja vår lokala produktion


Gällande andra varor som toalettpapper, bindor, tvål etc. så finns det massor.

Däremot gällande medicin är det förståeligt att man vill ha sin specifika medicin hemma och gärna en extra ask. Men här är det bra att tänka till: behöver jag verkligen detta just nu eller gör det att jag känner mig tryggare? För samtidigt kan det vara barn som inte har tillgång till febernedsättande som verkligen behöver det just NU.

Att dela med sig är solidariskt och gör vi alla det kommer det även gälla dig framöver.

3. Vad kan du göra och inte göra?

  • Har du minsta symptom SKA du stanna hemma.

  • Tvätta händerna med tvål och vatten (använd handsprit om du är ute). Hosta och nys i armvecket.

  • Undvik fysiska sociala kontakter (online, via telefon går såklart bra) med alla över 70 år samt dem i andra riskgrupper.

  • Res inte om inte nödvändigt varken utomlands eller inrikes.

  • Leta efter information på 1177.se eller krisinformation.se innan du ringer till 1177 för rådgivning om coronarelaterande sjukdomar. För information kan du ringa 113 13.

Gör inte som du tror utan vad du blir tillsagd att göra av myndigheterna så klarar vi av denna kris bättre tillsammans!

#katastrofberedskap #covid19 #coronavirus #toalettpapper #pasta #widea

71 views0 comments

Recent Posts

See All