• Olivia Forsberg

Panik?!

Updated: Mar 25, 2020

Varje dag matas vi med artiklar om olika händelser som syftar till att skapa en känsla att du måste bara få veta lite mer dvs. läsa artikeln. Detta klickbetet är med andra ord en strategi för allt ifrån vilken person som kysst vem bakom t.ex. Let's Dance kulissen till vilka symptom du kan ha för att ha en dödlig sjukdom. Banala saker blandas med allvarligare.

Under de senaste åren har bomber, skjutningar samt kriser/katastrofer orsakade av klimatförändringar varit frekvent rubriker. De senaste veckorna har rubrikerna om det nya Coronaviruset dominerat och varje dag fylls nyheter, tidningar och internetforum med detaljerad information om antal smittade och döda från olika länder. Vill man ha ännu mer information kan man med några klick hitta allt man kan tänka sig.


Men vad händer när ord som vanligtvis inte gör mer än att folk lyfter på ögonbrynen används? När bilder på tomma hyllor sprids i sociala medier och trots att handlarna manar till lugn och att alla varor kommer fyllas på dagen efter så skrivs det om det i media som att det är panik, skräck, alla bunkrar etc. Men är det verkligen så? Har många panik i t.ex. Stockholm? Vad vi kan vara överens om är att alla har en ökad oro för vad som ska komma kan vi nog alla hålla med om, då vi helt enkelt inte vet hur situationen kommer att utvecklas under närmaste månaden. Kommer man ha kvar sitt jobb? Vart kommer inkomsterna ifrån om ingen längre vill handla ens varor/tjänster? Men det viktigaste frågan är: kommer någon nära mig att dö på grund av detta virus?

Men att det finns en pågående panik i Stockholm och att människor därmed handlar irrationellt? Nej, det tycker jag inte.

Bilden nedan visar en löpsedel från en kvällstidning, vilken är designad för att skapa ökad oro och locka till köp av tidningen eller besök online. Men vad står det egentligen? Att vi, som bor i Stockholm, har en stor rädsla eller att skräcken syftar på själva viruset?


Det är viktigt i en krissituation att behålla ett lugn och ta det dag för dag.


Om du ser brandmän stå och titta en stund på ett bilvrak efter en olycka kan det kännas som en evighet, samtidigt som de behöver de där minutrarna för att lugnt analysera situationen, riskerna samt hur de ska bäst agera. Ett misstag från deras sida kan innebära en totalförlamning för den skadade.

Precis så ska du tänka i den här nya situationen. Att fortsätta lyssna till vad myndigheterna säger och följa deras råd så gott du kan. Ta det dag för dag och framförallt -ta inte massa förhastade beslut!

925 views0 comments

Recent Posts

See All