• Olivia Forsberg

Stoppa snokar och fula fiskar!

Updated: Apr 1, 2020

Frustrationen växer när rutan på skärmen blinkar till med samma vänliga men bestämda meddelande om att du behöver byta lösenord igen. Gärna med 10 tecken, varav 3 siffor, 2 versaler, 2 emojis, 1 liten bokstav samt 2 specialtecken som bara går att använda om man trycker in CTRL-ALT och ^ samtidigt.

Du skrev inte ned ditt gamla lösenord (för det vet du att man inte ska göra) och nu har du redan glömt vad det var. Men det krävs nu för att kunna byta till det nya lösenordet...


För ärligt talat, hur många kommer ihåg alla dessa svåra lösenorden som man har valt?


Mitt i virrvarret av coronavirusets påverkan på samhället, och det ökade arbetet hemifrån inom många sektorer så aktualiseras säkerhetsfrågan igen.

Vem mer är det som läser dina emails, rapporter och lyssnar på dina samtal än de som de är avsedda för? Lösenord och brandväggar är det första som många tänker på men vad mer kan man göra? Jag hörde av mig till Metis Services för lite råd!


Vad kan man själv göra för att arbeta säkrare och skydda sig från att oinbjudna gäster lyssnar på videkonferenser eller läser mailen etc.?


- Det är viktigt att skydda åtkomsten, att det blir svårt att komma åt din dator, säger Magdalena Lind på Metis Services. Hon förklarar vidare att när du använder wifi ska ska bluetooth och anslutningarna vara avstängda för automatisk uppkoppling mot okända nätverk och peer-to-peerenheter. Gratis och öppna nätverk ska undvikas om du inte har VPN på datorn/mobilen. Använd istället internetdelning från din telefon för att arbeta från datorn om du inte har ett säkert nätverk!


Många skickar en hel del länkar via mailen, skype etc. för att dela större filer. Hur ska man tänka då?


- Kontrollring! Kapade mejlkonton, luriga länkar och phising är särskilt vanligt i semestertider och kris. Skippa bilagan eller länken, hänvisa kollegan istället till var informationen sparats, säger Magdalena.


Behöver du fler tips eller hjälp? Kontakta Metis Services på contact@metisservices.se

De erbjuder just NU en webinarieutbildning där de lär ut hur man på ett enkelt sätt skapar förbättringar för beslut och ledning i händelse av kris. Hur gör man riskanalyser och fattar beslut under en pågående kris med hör press och stress? I den igår en kort scenarioövning som testar hur förberedd du och din organisation är.

23 views0 comments

Recent Posts

See All