• Olivia Forsberg

Sverige vs. världen

12 540 bekräftade smittade och 1333 som avlidit (Folkhälsomyndigheten 17 april 2020).


Vi har vant oss vid att varje dag väller det in fakta, åsikter från olika experter inom olika områden. Det är svårt att värja sig, de fyller nyhetssändningarna, din facebook, twitter och alla samtalen. Man kastas mellan information som skapar mer oro t.ex. som att viruset ev. smittar fler än man initialt trott till att mer hoppfulla nyheter som att 50% av de bekräftade smittade blivit friska. Experter inom epidemiologi (tänk så många nya ansikten man har fått lära känna) får dagligen svara (och spekulera) om kurvor, rekommendationer och den eviga frågan;


"Men alla andra länder har agerat annorlunda varför gör vi inte så i Sverige med?"


Sverige har mindre lagar om vår rörelsefrihet än många andra länder i Europa och Asien. Man har här valt en annan väg att informera, ge rekommendationer och tydliga förhållningsregler samt en del lagar om ex. att fler än 50 får ej samlas publikt. "Folkvett" att individen skall ta stort ansvar för medmänniskor har ifrågasätts i det skarpaste laget, både i Sverige men även utomlands. Det har skapat mycket uppmärksamhet och kommentarer som;


"Men vad GÖR svenskarna? Går på restaurang och umgås med massa människor ute. Det är ju helt galet!"


Här är det viktigt att förstå att den stora massan gör det inte. Majoriteten följer rekommendationerna och tar till sig vad myndigheterna säger för att minska smittspridningen och skydda de i riskgrupper (ej endast bara äldre utan barn och vuxna med olika sjukdomar och därmed mer sårbara). Man håller sig hemma, gör inga resor, beställer hem restaurangmat, gör utomhus aktiviteter, träffar inte sin släkt och träffar färre vänner.


Dock är rekommendationerna kristallklara: Man SKA stanna hemma vid minsta symptom.

Självfallet kommer det alltid finnas personer som gör fel val att lämna sitt hem när de mår dåligt pga. en mängd olika orsaker. Men det viktiga här är just att även om det är fortsatt personer som kommer att smittas, vilket även kan orsakas av att vi faktiskt inte har alla detaljerade fakta om virusets smittovägar, så är behovet av vård för de smittade ännu inte över den berömda kurvan. Inte en enda person ska helst förlora sitt liv till sjukdomen, men det gäller även personer som är sjuka i andra sjukdomar.


Snart 3 månader har passerat sedan första fallet i Sverige den 4 februari 2020.

Så är Sveriges väg helt fel och andras rätt? Det återstår att se. Under tiden stannar vi hemma eller utomhus, behåller avstånden, tvättar händerna ofta.

Samt vid symptom -stannar hemma. Länge.

23 views0 comments

Recent Posts

See All